Merhabalar,

 

İnternetin doğuşundan bu yana mesajlaşma, çalışanlar arasında basit ve hızlı değiş tokuşlara izin vererek şirketin stratejisinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ve bu değişmek üzere değil: mevcut sağlık krizi bağlamında ve tele-çalışmanın gelişimi, bu temel araç her zamankinden daha önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle çok iyi seçmenin önemi… Günümüzde profesyonel kullanıcılar mesajlarından çok şey bekliyor: Bu çözüm ekip çalışmasına izin vermenin yanı sıra esnek olmalı, aynı zamanda kurulumu ve yönetimi kolay olmalıdır. Tüm bunlar, şirketin mükemmel veri güvenliğini sağlarken. Her profesyonel günde yaklaşık otuz mesaj gönderirken (ve üç kat daha fazla alır!), Gerçekten de birçok hassas bilgi e-postalarla, özellikle de ekte gönderilen çalışma belgeleri aracılığıyla dolaşıyor.

Peki hangi ortak mesajlaşma tercih edilmeli ve hangi kriterlere göre seçilmelidir? Gmail ve Microsoft Exchange (daha iyi bilinen adıyla Outlook) gibi pazar devleriyle karşı karşıya kalan Zimbra veya BlueMind gibi alternatif çözümler öne çıkmayı başarıyor: elektronik alışverişlerin giderek daha güvenli olmasına izin vererek, kullanıcılarına büyük bir çok yönlülük de sunuyorlar. Şirketiniz için GAFAM’a bir alternatif mi arıyorsunuz? Her büyüklükteki profesyonellere ve şirketlere hitap edecek argüman sıkıntısı olmayan açık kaynak mesajlaşma güncellemesi.

Açık kaynak mesajlaşma nedir?

Her şeyden önce, açık kaynaklı mesajlaşmayı sözde “tescilli” mesajlaşmadan ayıran nedir? Gmail gibi çözümlerin aksine, açık kaynaklı e-posta, açık kaynak kodlu bir mesajlaşmadır. Bu, kodunun, ister entegrasyonunu iyileştirmek için olsun, geliştiriciler veya şirketler tarafından serbestçe kullanılabileceği anlamına gelir. kendi sistemlerinde veya işletmelerinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlayabilir. Açık kaynak mesajlaşmanın en büyük özelliklerinden biri de, düzenli olarak gelişmesini sağlayan bir serbest çalışan topluluğu tarafından tasarlanıp geliştirilmesidir.

Dün gizli olan açık kaynak mesajlaşma, artık şirketler ve profesyonel kullanıcılar da dahil olmak üzere GAFAM’a oldukça ciddi rakipler haline geliyor. Microsoft veya Google tarafından sunulan yüksek performanslı çözümlere katılmak için mücadele ettikten sonra, bu “ücretsiz” mesajlaşma sistemleri gerçekten de yükseltmeyi başardı. giderek daha çok sayıda ve gelişmiş işlevleri entegre ederek.

Tıpkı geleneksel mesajlaşma gibi, açık kaynaklı profesyonel mesajlaşma da artık şunları sağlar:

e-posta göndermek ve almak,
çalışma belgelerini saklamak ve paylaşmak,
paylaşılan takvimler ve ajandalar gibi ortak özelliklerden yararlanın,
şirket dizinlerine erişin …

Bazı açık kaynaklı mesajlaşma sistemleri, mobil cihazlarda okuma ile de uyumludur. Trende veya uçakta çalışan göçebe işbirlikçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önemli bir nokta.

Neden açık kaynak mesajlaşmayı seçmelisiniz?

Açık kaynak mesajlaşma ve tescilli seçenekler aynı hizmetleri sunuyorsa, işletmeniz için neden ilkini seçmelisiniz? Açık kaynak çözümleri lehine argümanlar çok ve çeşitlidir:

Açık kaynaklı mesajlaşma, şirketler için GAFAM tarafından sunulan mesajlaşmadan çok daha ucuzdur – özellikle de özelliklerdeki gelişmelerden yararlanmak istediğinizde. Geniş bir geliştirici topluluğu sayesinde sürekli gelişen açık kaynak mesajlaşma, en son güncellemelerden daha düşük bir maliyetle yararlanmayı mümkün kılar. Önemli ihtiyaçları olan ancak kısıtlı bir bütçeye sahip şirketleri ve özellikle çok küçük işletmeleri ve KOBİ’leri ikna etmeye yetecek kadar.
Açık kaynaklı mesajlaşma, özel mesajlaşmadan daha kolay yönetilebilir. Microsoft veya Google tarafından sunulan mesajlaşma servisleri aslında sistematik olarak arşivleme, yedekleme veya imza yönetimi çözümleri sunmaz…

Bu, bu eksiklikleri telafi etmek için gerekli becerilere sahip olmayan şirketin BT departmanı için sıklıkla bir sorun teşkil eder. . Öte yandan, birçok açık kaynaklı mesajlaşma sistemi entegre yönetim sunar.
Açık kaynak mesajlaşma ayrıca BT departmanına daha fazla özgürlük ve dolayısıyla daha fazla kontrol sağlar. Tescilli çözümlerin aksine, gerçekten de tercih ettiğiniz gibi kurulabilirler: bulutta, şirket içinde (yani, mimarisi şirkette olan bir yazılımda) veya üçüncü taraf bir çözümde.
Açık kaynak mesajlaşma, önce daha büyük yayıncılara saldırmayı tercih eden bilgisayar korsanları için daha az çekicidir.

Doğru açık kaynaklı iş mesajlaşma sistemini seçmek: temel kriterler nelerdir?

Açık kaynaklı işbirlikçi mesajlaşma teklifi yıllar içinde çok büyüdü. Bu bağlamda, en iyi seçimi yapmak için farklı seçenekler arasında akıllıca nasıl ayrım yapılır? Yanılmamak için dört önceliğe sahip olabiliriz: yerel barındırma, çift kimlik doğrulama, veri şifreleme ve tabii ki mesajlaşmanın çok yönlülüğü.

 

Çift kimlik doğrulama: kurumsal e-postanıza kesinlikle güvenli erişim

Profesyonel mesajlaşmanın güvenliğini sağlamak için antivirüs ve antispam korumaları esastır. Bu iyi: onlar artık açık kaynak mesajlaşmanın güçlü yanlarının bir parçası. Ancak dikkatli olun: bunlar yeterli değil…

Geleneksel olarak, basit bir parola girdikten sonra profesyonel bir posta kutusu bile açılır… Maalesef, parolalar, bilgisayar korsanlığı girişimlerine karşı çok savunmasızdır. Mükemmel güvenli e-posta alışverişini garanti etmek için, bu nedenle açık kaynak e-postayı tercih etmek daha iyidir. bu da çift kimlik doğrulamaya izin verir. Bu basit ve etkili teknik, yalnızca girilen parolanın ikinci bir kimlik doğrulama faktörü kullanılarak doğrulanmasından ibarettir. SMS ile gönderilen bir kod veya hatta bir güvenlik anahtarı olabilir. Çözüm, çalışanlar için yalnızca parolalarını girmekten kesinlikle daha fazla zaman alır, ancak sağladığı güvenlik tasarrufu, çabaya değer. Üstelik mesajlaşma sistemi diğer şirket departmanları için şifre oluşturmak için sıklıkla kullanılıyorsa …

İş e-posta şifrelemesi sayesinde gelişmiş güvenlik

Açık kaynak yüksek seviyeli güvenliği seçmek için bir diğer önemli kriter: e-posta şifreleme . Muhtemelen bunu zaten biliyorsunuzdur: Bir e-posta gönderildikten sonra, kendisini aktarma sunucuları denilen sabit disklere kaydederek çeşitli bilgisayarlardan geçer. Şifreleme, bu yolculuğu bir uçtan diğer uca güvence altına almayı amaçlar. Sunuculara, yönlendiricilere ve diğer iletişim bağlantılarına erişmek isteyen herkesin gönderilen e-postaları okumasını ve anlamasını engeller. Bu mesajlar net bir şekilde dolaştığında durum böyle değildir.

 

 

İşbirliğine dayalı, çevik ve esnek mesajlaşma için çok yönlülük

Herkesin kolayca değiş tokuş yapmasına izin vermek ve verimli ekip çalışması sağlamak için iyi bir kurumsal mesajlaşma sistemi esnek bir çözümdür. ve çoklu görev. Bu nedenle, açık kaynaklı işbirlikçi mesajlaşma şunları yapmalıdır:

İyi düşünülmüş ve özelleştirilebilir etiketleme ve sınıflandırma sistemi (filtreler, etiketler, dosyalar … sayesinde) sayesinde gelen e-postaların basit yönetimine izin verin.
Unutulmuş veya yanlış sınıflandırılmış bir e-postayı hızla bulabilen güçlü bir arama aracı ekleyin.
Pratik bir iletişim defteri ve e-posta listeleri oluşturma olanağı ekleyin (örneğin, tüm muhasebe ekibiyle tek bir tıklamayla iletişim kurabilmek için)
E-posta hesabındaki birçok profesyonel dosyanın yedeklendiğinden emin olun.
Gündemler ve işbirliğine dayalı takvimler aracılığıyla çalışanların toplantı planlamasına ve programlarını oluşturmasına yardımcı olun.
Gerektiğinde dosyaların kontrollü paylaşımına izin verin (salt okunur ve değiştirme işlevleri aracılığıyla).

Bazı açık kaynak mesajlaşma ayrıca daha az temel özellikler içerir, ancak yine de bazı işletmeler için çok faydalıdır. Bu çok kapsamlı çözümler örneğin şunları yapabilir:

Kullanıcıların gelen kutularından video veya video konferans düzenlemesine izin verin.
Anında değiş tokuşlara ayrılmış bir sohbet ekleyin: telefonu elinize almadan gerçek zamanlı olarak birlikte çalışmak için genellikle çok takdir edilen bir tamamlayıcı.
Sanal anketlerin oluşturulmasını kolaylaştırın…

Başlıca açık kaynaklı mesajlaşma servisleri nelerdir?

SOgo aracılığıyla BlueMind’den Zimbra’ya kadar, günümüzde çeşitli açık kaynaklı mesajlaşma çözümleri, profesyonellere yüksek kaliteli hizmetler sunmaktadır. Bu makaleyi sonuçlandırmak için, hem küçük hem de büyük işletmeler için sektördeki en verimli seçeneklerden 4’üne hızlı bir genel bakış.

BlueMind

2010 yılında oluşturulan ve 2012’den beri mevcut olan BlueMind, aynı adı taşıyan şirkete ait, açık kaynaklı %100 Fransızca bir mesajlaşma hizmetidir. Ekranda sadece gerekli özellikleri gösteren bu çözüm, minimalist görünümü ile diğer seçeneklerden hemen sıyrılıyor. Ancak BlueMind, çok basit dış görünümünün altında aslında geniş olanaklar sunuyor. Bu işbirliğine dayalı mesajlaşma gerçekten de profesyonellere ve iş liderlerine şunları sunar:

İki veya üç bölme görünümü, filtreler ve birden çok kimliğe sahip eksiksiz bir web postası. Bu mesajlaşma, güçlü bir arama motorunun yanı sıra, masaüstünden basit bir “sürükle ve bırak” ile büyük olanlar bile ekleri gönderme olasılığını içerir.
Çok esnek bir çözüm, ölçeklenebilir ve kurulumu kolay: Bluemind gerçekten de herhangi bir ek yazılım yüklemeye gerek kalmadan çevrimiçi veya çevrimdışı olarak kullanılabilir, bu da onu örneğin küçük işletmeler için mükemmel bir seçim haline getirir.
Thunderbird ve Outlook ile senkronizasyon ve bu, yerel uyumluluk sayesinde bağlayıcı olmadan.

Open Xchange

2006’da başlatılan bu diğer işbirliğine dayalı mesajlaşma, oluşturulduğundan beri Microsoft Exchange’e açık kaynak alternatifi olarak sunulmaktadır. Bu nedenle, kullanıcının şunları yapmasına izin veren birçok uygulamayı içerir:

E-postalarınızı (sıralama, etiketleme …) ve tabii ki sanal kişilerinizi yönetin.
E-postalarınızı yönetin (sıralama, etiketleme …) ve tabii ki gelişmiş arama aracı sayesinde kutu dolduğunda bile mesajları arayın.
Paylaşılan bir takvim (hatta aynı anda birkaç takvim) kullanın ve iş randevuları alın.
Bulut çözümü OX Drive sayesinde iş dosyalarını veya web sayfalarını depolayın.

Open Xchange mesajlaşmasının büyük avantajları arasında, aynı arayüzden birkaç kullanıcı hesabını yönetme olasılığını da not ediyoruz. Küçük mobil ekranlarla uyumlu olan bu açık kaynaklı çözüme hareket halindeyken bile erişilebilir. Ayrıca Outlook ve iSync (Mac’te çalışan şirketler için) ile senkronize edilebileceğini unutmayın.

 

 

SOGo

Ünlü Mozilla Vakfı tarafından halka ücretsiz olarak sunulan SOGo işbirlikçi mesajlaşma, hem rasyonel hem de işlevsel olan bir felsefe tarafından yönlendirilir:modülleri, kendilerini temel işlevlerle sınırlayarak, zaten kopyalamadan, ayrıcalıklı ve en yararlı olana odaklanır. mevcut hizmetler. Bu nedenle başlangıçta SoGO çözümü yalnızca şunları içerir:

e-posta yönetimi,
kişi listeleri,
takvimler.

takvimler SOGo, basit ihtiyaçları olan profesyonellere ve şirketlere, hatta özelleştirilebilir bir çözümden yararlanmayı tercih edenlere (potansiyel olarak gereksiz birçok özelliğe sahip olmak yerine …) yöneliktir. SOGo aslında modüler bir mesajlaşma çözümü olarak sunulmaktadır. Farklı uzantıları, gerçekten de her şirketin özel ihtiyaçlarını karşılamak için tamamen uyarlamasına izin verir. Örneğin, profesyonel belgelerin paylaşımını kolaylaştırmak için bir dosya sunucusunu onunla ilişkilendirebiliriz. Ayrıca not edin: SOGo, önceden var olan tüm altyapılarla elden geçirme veya çakışma olmadan entegre olma avantajına sahiptir.

 

Zimbra Collaboration Suite messaging (ZCS)

Yazılım paketi Zimbra 2005’te doğdu. 2013’ten beri özellikle Synacor şirketi ve açık kaynak topluluğu tarafından geliştirilen ortak bir mesajlaşma hizmetini içeriyor. Özellikle popüler olan bu mesajlaşma çözümü şu anda dünya çapında 100 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Çok çekici, her şeyden önce kolay kullanımı ve sezgisel kullanımı ile ayırt edilir. Web’den ve mobil cihazlardan erişilebilen Zimbra mesajlaşma, Microsoft Windows çalıştıran iş istasyonlarıyla da uyumludur. Çok güvenli olan Zimbra, OpenPGP Zimlet sayesinde elektronik alışverişleri şifreler. Bu mesajlaşma aynı zamanda en eksiksiz işbirliği çözümlerinden biridir. İster genel ister özel bulutlarda barındırılsın (seçiminiz), kişisel çalışma alanları çalışanların şunları yapmasına olanak tanır:

E-postalarını ve çeşitli görevlerini kolayca yönetin,
Kişi defterlerini oluşturun ve yönetin
Bir takvim ve bir dizin hizmeti kullanın,
Profesyonel dosyaları yönetin ve paylaşın,
Kaliteli bir arama ve arşivleme aracından yararlanın,
Şirketlerinin iş uygulamalarından yararlanın.

Zimbra açık kaynak çözümü böylece çok küçük işletmelerden veya KOBİ’lerden en büyük şirketlere, hatta kamu kurumlarına kadar tüm işletmelerin beklentilerini karşılayabilir. Aylık bir abonelik sistemi ayrıca tüm yapıların mesajlaşma servisleriyle ilgili masrafları kontrol etmesine izin verir.

Tescilli bir mesajlaşma sisteminden açık kaynaklı bir çözüme geçmek zor mu?

Genellikle hayır, değişiklik herhangi bir teknik zorluk oluşturmaz. Açık kaynaklı işbirlikçi mesajlaşmanın çoğunluğu, gerçekten de tescilli mesajlaşma çözümlerinden veri geçişini teşvik etmeyi amaçlayan araçları içerir. Şirketlerin ve serbest çalışanların e-postalarını, aynı zamanda kişi listelerini ve diğer iş takvimlerini kolayca içe aktarmalarına olanak tanır.

Erişimi kolay, çok yönlü ve aynı zamanda güvenli, açık kaynaklı işbirliğine dayalı mesajlaşma, artık büyüyen bir verimli çözüm panelinde mevcuttur. Hayatın her kesiminden profesyonelleri ve iş liderlerini, hatta en talepkar olanları bile cezbetmek ve ikna etmek için yeterli. Açık kaynağın başlangıcı mesajlaşma açısından ikna edici değilse, bugün artık hiç şüphe yok: açık kod alternatiflerinin önlerinde çok parlak bir gelecek var!

Bu eğiticiye oy ver
[Total: 2 Average: 5]
Firat CANOĞLU TAĞ