Örneklerle Linux’ta look Komutu Nasıl Kullanılır

Merhabalar,

 

Linux’taki look komutu, verilen bir dize ile başlayan satırları gösterir. Bu komut, dosya sıralanmışsa ikili aramayı da kullanır. Dosya belirtilmezse, /usr/share/dict/words dosyası kullanılır. Ve sonra sadece alfanümerik karakterler karşılaştırılır ve alfabetik karakterlerin durumu yok sayılır.

Söz dizimi:

look [-bdf] [-t termchar] string [file ...]

Seçenekler:

-[string]: Bu seçenek, belirtilen bir dosyada verilen stringi aramak için kullanılır.

look "passwd" linuxdata.txt

 

-f : Bu seçenek, büyük/küçük harf harflerini yok saymak için kullanılır.

look -f "passwd" linuxdata.txt

 

-t: Bu seçenek, bir dize sonlandırma karakteri belirtmek için kullanılır, yani yalnızca, karakterin ilk oluşumu dahil olmak üzere dizedeki karakterler karşılaştırılır.

Bu örnekte ben “erde” kelimesi ile başlayan satırları arayacağım.Ama  bunu yaparken bir sonlandırma karakteri belirteceğim.O karakterin olduğu satır erde olmasa bile yazdırlacak  hadi bakalım.

look -t d erde linuxdata.txt

 

Şimdi ne görüyorum.Yukarıda “erde” kelimesi aradım.Bununla başlayan satılar  yazdırıldı ve sonlandırma karakteri olarak “d” belirttiğim için bu kelimeyi ararken bu kelimenin karakterleri ile başlayan ama tamamlanamayan  yada tam eşleşmeyen satırlarında yazdırılmasını sağlayabiliriz.Yukarıda görüldüğü gibi eşleşmediği halde “erdim” kelimesinin yazdırıldığını görüyoruz

 

-d: Bu seçenek yalnızca alphanumeric karakterleri karşılaştırmak için kullanılır.

 

-bd, -bf: Bu seçenek, verilen kelime listesinde binary (ikili) aramayı kullanır. -f ile büyük/küçük harf veya alfasayısal olmayan karakterleri -d ile yoksayıyorsanız, dosyanın da aynı şekilde sıralanması gerekir.

 

-h: Bu seçenek yardım mesajını göstermek ve çıkmak için kullanılır.

-V: Bu seçenek sürüm bilgilerini göstermek ve çıkmak için kullanılır.

 

Bu eğitim yazımızında sonuna geldik.Umarım sizler için faydalı olur.

 

Bu eğiticiye oy ver
[Total: 1 Average: 5]
Firat CANOĞLU TAĞ