Örneklerle Linux’ta split Komutu Nasıl Kullanılır

Merhabalar,

Linux’ta split komutu, büyük dosyaları daha küçük dosyalara bölmek için kullanılır.Varsayılan olarak dosyaları dosya başına 1000 satıra böler ve kullanıcıların satır sayısını gereksinime göre değiştirmesine izin verir.

Dosyaların adları PREFIXaa, PREFIXab, PREFIXac vb. şeklindedir. Varsayılan olarak, dosya adının PREFIX (ÖN EK) i x’tir ve her bölünmüş dosyanın varsayılan boyutu dosya başına 1000 satırdır ve her iki parametre de kolaylıkla değiştirilebilir. Genellikle log ve arşiv dosyaları çok büyük ve çok satırlı oldukları için kullanılır, bu yüzden onları analiz için küçük dosyalara bölmek için split komutu kullanılır.

 

split Komutu söz dizimi:

split [options] name_of_file prefix_for_new_files

Split Komutu ile Çalışmak:

1. Dosyayı küçük dosyalara bölme:

test.txt adında bir dosyam var. Parçalara ayırmak için aşağıdaki split komutunu kullanalım.

split test.txt

test.txt dosyası ‘xaa’ ve ‘xab’ adında iki parçaya bölünmüştür. Varsayılan olarak her dosyada 1000 satır olacaktır. Herhangi bir önek değeri belirlemediğimiz için split komutlarının adı ‘xaa’ ve ‘xab’ şeklindedir.

 

2.Dosyayı satır sayısına göre bölme:

test.txt dosyası, gösterildiği gibi -l seçeneğini kullanarak istediğimiz satır sayısına göre kısa dosyalara bölünür.

split -l 200 test.txt

 

 

split -l 200 test.txt  file

 

 

3. Komutu ayrıntılı seçenekle çağırma:

Komutu –verbose seçeneği ile çalıştıracağız.Bu bize ayrıntılı olarak bilgi verecek yapılan işle ile ilgili.Hadi komutu ateşleyelim.

split -l 200 test.txt file --verbose

 

 

4. Dosyayı belirli boyutlarda parçalama:

Bir dosyayı sadece satır sayısına göre değil aynı zaman da belirli boyutlar şeklindede bölebiliriz.Burada, test.txt dosyasını her biri 1000 baytlık parçalar halinde dosyaları bölecek.

split -b 1000 test.txt test

 

5. Dosya son ek uzunluğunu değiştirme:

Varsayılan olarak dosya son ek uzunluğu 2’dir.Bu değişiklik için -a seçeneğini kullanacağız.Şimdi dosya son ek uzunluğunu 3 yapalım.Burada 3 sadece örnek amaçlı kullanılmıştır.İstediğiniz uzunlukta yapabilirsiniz.

split -b 1000 -a 3 test.txt test

 

 

6. Sayısal son ek ekleme:

 Genel olarak, çıktı x** biçimindedir, burada ** için alfabetik karakterler kullanılır. Bölünmüş dosya sonekini ‘-d’ seçeneğini kullanarak sayısal olarak değiştirebiliriz.Aşağıda görüldüğü gibi dosya ek uzantıları sayısal olarak 2 karakter eklenmiştir.

split -b 1000 -d test.txt test

 

7. Dosyayı n parçaya bölmek:

Bir dosyayı belirli sayıda bölmek istiyorsak  -n seçeneği ile split komutunu çağırabiliriz.n parçaya bölmek demek n için hangi sayıyı yazarsak dosyamızı o kadar parçaya ayıracak.10 yazarsak 10 parça,  20 yazarsak 20 parçaya ayıracak.

split -n 5 test.txt test

 

8. Dosyayı özelleştirilmiş son ekle bölme:

Bu komutla, özelleştirme eki ile bölünmüş çıktı dosyaları oluşturabiliriz. Test son ekiyle bölünmüş çıktı dosyaları oluşturmak istiyorsak, aşağıdaki komutu ateşleyelim.

split -l 100 test.txt split_test_

 

 

9. Sıfır boyutlu bölünmüş dosyaların oluşmasını önleme: Küçük bir dosyayı çok sayıda yığın dosyasına böldüğümüz durumlar vardır ve bu işlem boyutu sıfır olan bölünmüş çıktı dosyalarına yol açabilir, bundan kaçınmak için ‘-e’ seçeneğini kullanabiliriz.Hadi deneyelim.

ilk önce -e seçeneği  kullanmadan dosyayı 10 parçaya bölmeye çalışalım.

split -n 10 test2.txt

 

Yukarıda görüldüğü gibi sistem 2 adet 0 boyutunda dosya oluşturdu buna gerek yok.Bunun önüne geçmek için -e seçeneğini kullanalım.

split -n 10 -e test2.txt

 

Yukarıda görüldüğü sistem 0 boyutunda dosya oluşmasını engelledi.

 

10. Dosyayı eşit uzunlukta iki parçaya bölme:

Bir dosyayı eşit olarak iki dosyaya bölmek için ‘-n’ seçeneğini kullanırız. ‘-n 2’ belirtilerek dosya eşit olarak iki dosyaya bölünür.

split -n 2 test.txt

 

 

Bu eğitim yazımızın sonuna geldik.Umarım sizler için faydalı olur.

 

 

 

 

Bu eğiticiye oy ver
[Total: 3 Average: 5]
Firat CANOĞLU TAĞ