RAID 10 ve RAID 5 Nedir, Hangisi Ne zaman ve Neden Kullanılmalıdır ?

Merhabalar,

RAID, daha iyi hata toleransı, gelişmiş performans ve veri depolama sağlamak için önceden belirlenmiş yapılandırmalar veya düzeyler aracılığıyla farklı biçimlerde disk dizilerini birleştiren bir teknolojidir. RAID seviyeleri olarak da adlandırılan bu yapılandırma, farklı disklerin birleştirilme şeklidir ve bu seviye faydaları belirler. Yaygın olarak kullanılan RAID düzeylerinden bazıları RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 ve RAID 10’dur. İşletmenin ihtiyaçlarına bağlı olarak başka varyasyonlar da vardır.

Bu RAID seviyeleri, donanım veya yazılım aracılığıyla uygulanabilir, ancak daha yüksek RAID seviyelerinin çoğu, daha iyi performans ve esneklik için donanımla birlikte uygulanır.

Bu makalede, belirli bir senaryoda ikisinden hangisinin daha iyi olduğunu anlamak için RAID 10 ve RAID 5’i karşılaştıracağız.

 

RAID10 nedir?

what-is-raid10

what-is-raid10

 

RAID 10, RAID 1 ve RAID 0’ın yapılandırmasını ve avantajlarını birleştiren karmaşık bir RAID düzeyidir. Başka bir deyişle:

RAID 10 = RAID 1 + RAID 0 şeklinde düşünebiliriz.

Hepimizin bildiği gibi, RAID 1 verileri yansıtır ve daha iyi hata toleransı için çoğaltır, oysa RAID 0 daha iyi performans için birimi birden çok diske böler.

RAID 10’da, bize hem hata toleransı hem de gelişmiş performans sağlamak için hem RAID 1 hem de RAID 0’ın yetenekleri birleştirilmiştir. Bu yapılandırmada, veriler diskler arasında eşit olarak şeritlenir ve bunlar da yansıtılır.

İşte bu RAID’in bir tasviri.

 

RAID 10’un avantajları şunlardır

Gelişmiş performans sunar.
Verileri aynı anda okuyabileceğiniz ve yazabileceğiniz kadar hızlı.
Mükemmel güvenlik sağlar.
Veri kaybı yok.

 

RAID 10’un dezavantajları şunlardır:

Veriler yansıtıldığından, depolama kapasitesinin yalnızca yüzde 50’si kullanılabilir.
Uygulanması için daha fazla disk gerektirdiğinden pahalıdır.

 

 

RAID 5 nedir?

what-is-raid5

what-is-raid5

RAID 5, eşlikli veri şeritleme kullanan bir yapılandırmadır ve bu kombinasyon, bir disk arızası sırasında verileri kolayca yeniden yapılandırır. Ayrıca veriler aynalanmadığı için mevcut depolamayı daha verimli kullanır.

Böyle bir kurulum, genel olarak verimli bir yapılandırma sağlamak için performans, güvenlik, depolama ve hata toleransını da dengeler. Bu denge, onu popüler bir RAID uygulaması yapar.

 

RAID 5’in avantajları şunlardır:

Diğer RAID seviyelerine kıyasla uygulanması ucuzdur.
Şeritleme nedeniyle hızlı okuma sağlar.
Güvenlik, hata toleransı ve performans arasında iyi bir denge sunar.
Veri depolama için son derece verimli.

 

RAID 5’in dezavantajları şunlardır:

Parite nedeniyle verileri yeniden oluşturmak uzun zaman alıyor.
Yazma performansı yavaş.
Uygulanması karmaşık.

 

Şimdiye kadar iki RAID seviyesini ve bunların avantaj ve dezavantajlarını gördük. Şimdi onların karşılaştırmasına geçelim.

 

RAID 10 ve RAID 5: Hangisi daha iyi?

İşlemler/Özellikler

RAID 10

RAID 5

Gerekli minimum fiziksel disk sayısı 4 3
Odaklandığı Konu Performans ve hata toleransı Depolamak
Yapı İçindeki Esneklik Evet Hayır
Read/Write Çok Hızlı Hızlı
Yedekleme için İdeal Hayır Evet
parite kullanır Hayır Evet
Karmaşıklık Düşük Yüksek
Donanım veya yazılım uygulaması Herhangi bir donanım denetleyicisinde iyi çalışır Yazılım veya donanım aracılığıyla uygulanabilir

 

Öncelikle, her birinin avantajları ve dezavantajları olduğu için hangi RAID seviyesinin daha iyi olduğu sorusunun bir cevabı yoktur. Daha çok, çeşitli senaryolar için ikisinden hangisinin kurulumunuza veya hedefinize daha uygun olduğu ile ilgilidir.

Bununla birlikte, RAID 10 ve RAID 5 arasındaki en büyük fark, verileri yeniden oluşturma şeklidir. Bir disk arızalandığında, RAID 10 yansıtma diskindeki verileri okur ve aynısını değiştirdiğiniz diske kopyalar. Dolayısıyla okuma ve yazma işlemlerinizde herhangi bir değişiklik olmaz.

Ancak bir RAID 5 yapılandırmasında, diskin diğer tüm disklerden gelen verileri okuması, disklere yayılmış eşlik bilgilerini kullanması ve verileri yeniden yapılandırması gerekir. Bu zaman alıcıdır ve sisteminize daha fazla yük bindirerek sistem çökmesi ve hatta diğer disklerin arızalanması olasılığını artırır.

RAID 5’in RAID 10’a göre puan aldığı alanlardan biri depolama verimliliğidir. RAID 5, eşlik bilgilerini kullandığından, verileri daha verimli bir şekilde depolar ve aslında depolama verimliliği, performans ve güvenlik arasında iyi bir denge sunar. Öte yandan RAID 10, daha fazla disk gerektirir ve uygulanması pahalıdır.

Bu farklılıklar şu şekilde özetlenebilir;

Şimdi farkları gördüğümüze göre, farklı gerçek zamanlı senaryolarda hangi RAID seviyesinin kullanılacağını görelim.

Gerçek zamanlı senaryolar

Bir RAID seviyesi seçmemiz gereken bazı yaygın gerçek zamanlı senaryolar aşağıda açıklanmıştır.

Dosya ve uygulama sunucuları

Depolama, performans, güvenlik ve arızaya karşı direnç arasında iyi bir denge sunduğundan RAID 5, sınırlı sayıda sürücüye sahip dosya ve uygulama sunucuları için en iyi seçeneğinizdir.

Okuma/yazma işlemlerine odaklanın

Hızlı okuma/yazma işlemleri gerektiren uygulamalarınız olduğunda, eşlik yönetmediğinden RAID 10 doğru seçimdir, bu nedenle kontrol gerekmez. Aslında, RAID 10’un okuma performansı, RAID 5’ten iki kat daha hızlıdır.

Disk Hatası

Kurulumunuzda iki veya daha fazla disk arızalanabilirse, RAID 10’da iki veya daha fazla disk aynı anda arızalandığında verileri kurtarmak mümkün olmadığından RAID 5 sizin seçiminizdir. Aynı anda daha fazla diskin arızalanma olasılığı minimal, yine de dikkate alınması gereken bir şey.

Ancak RAID 10, tek bir disk arızalandığında verileri daha hızlı yeniden yapılandırır, bu nedenle okuma ve yazma işlemlerini etkilemezken RAID 5, eşlik kontrolleri nedeniyle uzun zaman alır. Ayrıca, RAID 5’te Düzeltilemez Okuma Hatası (URE) oluşursa veriler tamamen kaybolur.

Toplamda, bir disk arızasından mevcut işlemleri etkilemeden hızlı bir şekilde kurtarmak istediğinizde RAID 10 seçiminizdir.

Bütçe ve maliyet etkinliği

Bütçeniz kısıtlıysa veya paranızdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, RAID 5 sizin seçiminizdir çünkü RAID 10 en az dört disk gerektirir ve yalnızca yüzde 50 depolama kapasitesi kullanır.

Karmaşıklık

Basit bir RAID kurulumu istiyorsanız veya RAID seviyelerinde yeniyseniz ve faydalarını araştırıyorsanız, seçiminiz RAID 10’dur. Tüm avantajlardan yararlanmak için RAID 0 ve RAID 1’i birleştirmeniz yeterlidir. Öte yandan RAID 5’in uygulanması karmaşıktır.

Yedekleme

Verimli yedekleme ve depolama çözümleri için RAID 5, verimli ve uygun maliyetli depolama için tasarlandığından doğru seçimdir. RAID 10’un yüzde 50’si ile karşılaştırıldığında üçte ikisi veya beşte dördü depolama kapasitesine sahiptir.

Üretim ve barındırma sunucuları

RAID 10, performansı ve veri güvenliği nedeniyle üretim ve barındırma sunucuları için idealdir. Uygulaması pahalı olsa da performansı ve hata toleransı ile bunu fazlasıyla telafi ediyor.

RAID 10, veritabanı uygulamaları için de iyi çalışır.

RAID 10 ve RAID 5: Artık biliyorsunuz

Sonuç olarak, RAID 10, mükemmel hata toleransı ve performans sağlamak için RAID 0 ve RAID 1’i birleştirirken, RAID 5, yeterli düzeyde performans ve hata toleransı sunmasına rağmen verimli depolama ve yedekleme için daha uygundur. Tabii ki, RAID 10 daha fazla disk gerektirdiğinden daha pahalıdır, oysa RAID 5’in uygulanması daha karmaşıktır.

Her iki RAID seviyesinin de farklı avantajları ve dezavantajları olduğundan, kesin seçim verilen senaryoya, maliyet kısıtlamalarına, beklentilere ve diğer ilgili faktörlere bağlıdır.

RAID 10 veya RAID 5 uygulama deneyiminiz var mı? Lütfen deneyimlerinizi yorumlar bölümünde okuyucularımızla paylaşın.

 

Bu eğitim yazımızın sonuna geldik.Umarım sizler için faydalı olur.

 

 

Bu eğiticiye oy ver
[Total: 1 Average: 5]
Firat CANOĞLU TAĞ