Örneklerle Linux’ta expand Komutu Nasıl Kullanılır
Merhabalar,
LINUX’ta dosyalarla çalıştığınızda, içinde çok sayıda sekme içeren bir dosyaya takılıp kaldığınız bir durum olabilir ve dosyayla ne yapmanız gerekiyorsa o dosyanın sekmesiz, ancak boşluklu olmasını gerektirir. Bu durumda, küçük bir dosya ile uğraşıyorsanız, görev oldukça basit görünüyor ama ya uğraştığınız dosya çok büyükse veya bunu çok sayıda dosya için yapmanız gerekiyorsa. Bunun gibi bir durum için LINUX’un, bir dosyadaki sekmeleri boşluklara dönüştürmenize izin veren ve herhangi bir dosya belirtilmediğinde standart girdiden okuyan expand adında bir komut satırı yardımcı programı vardır.
Bu nedenle, expand, sekme karakterlerini içeren sıralamadan önceki gibi karakter dosyalarının ön işlenmesi için kullanışlıdır. expand aslında üretilen çıktıyı, boşluk karakterlerine genişletilmiş sekme karakterleriyle standart çıktıya yazar. Bunda, geri al karakterleri çıktıda korunur ve ayrıca sekme hesaplamaları için sütun sayısını azaltır.
Expand söz dizimi:
expand [SEÇENEK] DOSYA
Bu komutun söz dizimini anlamak oldukça basittir. Sekme karakterlerini boşluk karakterlerine genişletmek istediğiniz bir dosyanın adını yazmanız gerekir ve dosya adı geçmezse standart girdiden okur ve standart çıktıya sonuç verir.
Sekme karakterlerini içeren bir linux5.txt adında bir dosyamız var.Expand komutunu aşağıdaki şekilde çağıralım.
expand linux5.txt
Birden fazla dosyada bu tür bir değişiklik yapılması gerekiyorsa, tüm dosya adlarını girdiye iletmeniz yeterlidir ve sekmeler boşluklara dönüştürülür.
Ayrıca, yapılan değişikliklerin çıktısını aşağıdaki gibi başka bir dosyaya da aktarabilirsiniz.
expand linux5.txt > result.txt
expand komutu için seçenekler:
1. -i, – – ilk seçenek : Satırlardan önce gelen sekmeleri dönüştürmek ve boşluk olmayanlardan sonra görünenleri değiştirmeden bırakmak gerekebilir. Basit bir deyişle, bu seçenek, boşluk olmayanlardan sonra sekmelerin dönüştürülmesine izin vermez.
expand -i linux5.txt > result.txt
2. -t, – – tabs=N seçeneği : Varsayılan olarak, genişletme sekmeleri karşılık gelen boşluk sayısına dönüştürür. Ancak -t komut satırı seçeneğini kullanarak boşluk sayısını değiştirmek mümkündür. Bu seçenek, sekmelerin dönüştürülmesini istediğiniz yeni boşluk sayısını (N) girmenizi gerektirir.
expand -t2 linux5.txt > result.txt
Ayrıca şu şekilde de kullanabiliriz.
expand --tabs=2 linux5.txt > result.txt
3. -t, – -tabs=LIST seçeneği : Bu, sekme konumlarının virgülle ayrılmış LIST’ini kullanır.
4. – -help : Bu, bir yardım mesajı görüntüler ve çıkar.
5. –version : Versiyon bilgisini gösterecek ve çıkış yapacaktır.
Genişletme komutu söz konusu olduğunda seçeneklerin sayısı fazla değildir. Yani, genişletme komutuyla ilgili hemen hemen her şey bu.
Bu eğitim yazımızın sonuna geldik.Umarım sizler için faydalı olur.